Как да разработим успешен онлайн бизнес с дрехи втора употреба

11 February.2016

Ако се замисляте да отворите магазин за стоки втора ръка, но не разполагате с подходящо място за позиционирането на търговски обект, то развиването на онлайн бизнес е един добър начин да стартирате. Нещата, които ще са ви нужни, за начало са:

  • естествено няколко тона подбрани дрехи, предоставени от надежден доставчик (за предпочитане работещ с дрехи от САЩ, Канада или скандинавските страни, защото са с по-високо позиционирани брандове),
  • манекен
  • добър фотограф
  • уеб дизайн специалист, който да може да създаде концепция за вашия онлайн магазин, да я реализира и да разполага с достатъчно време, за ежедневна поддръжка на сайта.

Макар и стоката ви в началото да не е толкова много, тя ще се увеличава всяка седмица и ще е необходимо постоянно да снимате всички продукти, които предлагате върху модел, след което специалист трябва да ги публикува на страниците на вашия уебсайт. В началото ще е добре да заложите на по-качествена продукция, за да може да си изградите добро име и да покривате разходите си. За да превърнете първите посетители на вашия онлайн магазин в редовни клиенти трябва да ги накарате да повярват, че дрехите, обувките и аксесоарите, които предлагате са с много по-добро качество от техния квартален магазин за дрехи втора ръка.

Тъй като българските стокопотребители все още не залагат на интернет пазаруването, при отваряне на онлайн магазин за дрехи втора употреба трябва да предложите нещо уникално или много добро, за да ги убедите да предпочетат да закупят стоки, които не могат да пробват. Ако смятате да предлагате по-ниски цени на килограм за по-старите си зареждания или пък в определени дни от седмицата да намалят цените, определено няма да бъдете иноватори. Повечето бизнеси свързани с продажба на стоки втора употреба залагат на една от тези тактики. Вместо това помислете за атрактивни подаръци при покупка над определена сума или предлагайте безплатна доставка на редовни клиенти. Ако ползването на сайта ви изисква регистрация, бихте имали достъп до имейлите на своите клиенти. По този начин можете да им изпращате съобщения свързани със сезонните разпродажби, картички за рождените им дни или други специални празници през годината. Това определено би ги накарало да се почувстват важни и ценни за вас.

Почерпете вдъхновение от своите конкуренти. Прегледайте други уеб магазини, които предлагат "секънд хенд" стоки и почерпете идеи за това какво може да направите и какво не бива да правите. Ще срещнете примери и за добър и за лош бизнес. Топката, обаче остава във вас - вие ще имате свободата да решите на кого е добре да приличате и от чии грешки да се поучите.

Много добри идеи могат да се почерпят от добрите американски сайтове за онлайн търговия с дрехи втора употреба като TredUp.com и Swap.com, който е специализиран в продажбата на дамски и детски дрехи.
За повече информация посетете:
https://www.thredup.com/
https://www.swap.com/

Естествено, ще трябва да отделите малък месечен фонд за интернет реклама. Най-добрите и доказани канали за такава реклама в момента са Facebook и Google. Не на последно място, имайте в предвид, че ежеседмична поддръжка на онлайн магазин може да ви струва скъпо: ще е нужно постоянно да снимате нови и нови модели, да търсите качествена стока в складовете за дрехи втора употреба на едро и да я подбирате, да плащате на фирмата която поддържа вашия сайт месечен абонамент и т.н. Така че, макар и да не плащате за наем на помещение, ще имате доста разходи и ще ви се налага да работите с достатъчно голяма надценка, за да можете да ги покривате. За да сте сигурни в успеха, отделете необходимото време, за да направите подробна калкулация на приблизителните ви приходи и разходи през първите месеци на разработване на онлайн магазина. Ако не планирате да отворите търговски обект в бъдеще, то ще е добре да помислите за перспективата за развитие на вашия онлайн бизнес изграждайки дългосрочна стратегия.

Успех в новото начинание!