Как да отворим собствен магазин за дрехи втора ръка?

08 December.2015

За да стартирате свой собствен бизнес, свързан с продажба на дрехи втора ръка на едро или дребно, преди всичко е необходимо да разберете повече за някои от тънкостите на този бизнес. Запознанството с тази търговска сфера отблизо ще ви даде възможност да прецените потребностите на потенциалните си клиенти и да изчислите разходите спрямо предвидения от Вас бюджет с по-голяма точност, т.е. да спестите, както време, така и пари.

Ето защо днес сме Ви подготвили няколко съвета за това какво ще е нужно да направите, преди да откриете нов търговски обект. Като компания с многогодишен опит, занимаваща се с внос на дрехи втора употреба, Текс Тийм АД със сигурност може да Ви помогне с няколко "хитринки от кухнята". Ето и няколко съвета относно това как да се отвори магазин за дрехи втора ръка

Средства

Първото условие, разбира се, е да имате достатъчен капитал, за да осигурите помещение за магазина, обзавеждане (мебели, щендери, рафтове, закачалки и др.), заплати и осигуровки на персонала, както и да можете да покриете разхода за първоначално зареждане със стока. Важно е да подсигурите дрехи с качество отговарящо на очакванията на своите клиенти в първите няколко седмици след като откриете нов търговски обект. Именно през този период Вие изграждате първите впечатления пред бъдещите си клиенти, затова е важно да им покажете, че облеклото, което предлагате отговаря на техните потребности, вкус и джоб.

Цени съобразени с местоположение

Дрехите и цените, които предлагате трябва да бъдат съобразени с местонахождението на магазина и стандарта на живот на населеното място. Съвсем логично би било в центровете на големите градове да предлагате по-висококачествени и скъпи дрехи от известни марки и съответно в по-малките населени места, по-евтини и не толкова брандирани дрехи. Във всички случаи предлаганите от вас дрехи трябва да бъдат здрави и добре почистени.

Редовно зареждане

Една от причините, поради която много хора пазаруват в магазини за дрехи втора употреба е, че там могат да открият изцяло ново зареждане, ако не всяка седмица, то поне 2 пъти в месеца. Това им дава възможността да разглеждат разнообразна стока и да открият уникално облекло, внос от чужбина, което не може да бъде намерено в търговските вериги за нови дрехи. Затова, когато откривате такъв магазин имайте предвид, че ще е добре да разполагате с повече дрехи, макар и на склад, които да сменяте през седмица, за да създавате у Вашите клиенти усещането за разнообразие.

Документация

Бъдете изрядни с документацията си. Държавните и санитарни органи, проявяват особена активност, когато става въпрос за проверки на магазини или складове за дрехи втора употреба. Ако искате да си спестите главоболия, време и не на последно място, средства за погасяване на глоби, Ви съветваме да бъдете изрядни още от първия ден, в който отворите врати.

Франчайз или самостоятелно?

В момента има няколко големи български компании, които предлагат възможността да започнете своя бизнес под тяхното крило чрез франчайз. Те обаче, имат доста изисквания, които ще е необходимо да покриете, за да можете да сложите тяхната табела на входа на своя магазин. Добрата новина, обаче е, че ако изберете този път Вие ще започнете с вече изградено име.

Промоции

Макар и не всички клиенти, които пазаруват в магазини за дрехи втора употреба да го правят заради ниските цени е добре цените ви да бъдат атрактивни със задължителните вече промоции и намаления. Независимо дали предлагате дрехи на килограм или такива с индивидуални цени, е добре да променяте тези цени в определени сезони, часове или дни, спазвайки някаква закономерност, така че Вашите редовни клиенти да знаят кога могат да се възползват от най-изгодните оферти.

Избирайте внимателно доставчиците си

Ако държите на стабилността и качеството на работа, трябва добре да проучите фирмата за внос на дрехи втора ръка, с която планирате да работите. От изключителна важност е поддържането на постоянно качество и редовност на доставките. Опитайте се да разберете предварително колко често и от кои страни зареждат стока, кога са доставките им и от кои райони на съответните държави. Така ще сте сигурни, че стоката която ще получите от тях ще отговори на вашите изисквания.

Успех в новото начинание!