Сезонността на търговията с дрехи втора употреба – Как да се възползваме?

26 May.2016

Независимо дали говорим за чисто нови дрехи или облекло втора ръка, търговията свързана със сезонни стоки, чието потребление зависи от модните тенденции и атмосферните условия е доста рисковано. Винаги има голям шанс да не успеете да продадете голямо количество от стоката "навреме" и тя да залежи по складове.

Големите вериги магазини за бутиково облекло на Запад са решили този свой проблем продавайки старите си колекции на магазини за дрехи втора ръка. Но какво да правят собствениците на бутици за облекло секънд хенд, когато тяхната стока се окаже неподходяща за сезона или не съответства на модните тенденции?

Решения за преодоляване на неизбежната сезонност в бизнеса с дрехи втора употреба

  1. Намаление. Въпреки, че в някои случаи може да ви се наложи да продавате зимни или летни стоки на безценица, е много по-добре да организирате сезонна разпродажба за няколко дни, отколкото да пакетирате тази стока и да я оставите да залежава по складове до следващата година. Така тя ще заема ценно място, за което плащате, а и нямате гаранция, че през следващата година ще успеете да я продадете на по-висока цена.
  2. Промоции. "Вземете 3 летни тениски и получавате жилетка безплатно", "Вземете 4 бански костюма и получавате зимно яке", "Купете 2 чифта шорти и получавате чифт зимни дънки безплатно". Това са само част от триковете, които могат да ви помогнат да се отървете от зимната си стока в началото на лятото и в същото време да подобрите продажбите и на новополучените артикули. Често хората пазаруват големи количества дрехи от магазини втора ръка не защото наистина са им нужни толкова много, а защото не искат да изпускат възможността да се сдобият с много стоки на достъпни цени. Така че ако някой е дошъл в магазина ви, за да си купи 2 тениски, с удоволствие би си взел и трета, когато знае, че ще получи бонус пуловер или жилетка.

    Тактиката "Купувате 2 артикула от старата ни зимна колекция, получавате 3ти безплатно" също е доста успешна. Естествено тя би следвало да се приложи в междинен сезон (пролетта), когато все още времето не е чак толкова топло и би имало интерес и към по-дебели облекла. Направите ли това в разгара на лятото, ще сте обречени на неуспех, независимо от добрите цени, които предлагате.

  3. Заложете на Супер брандовете. Ако имате зимна стока "Крем и екстра качество" сред която има и маркови дрехи, отделете ги на щендер с надпис "супер качество на супер цени". Тези от вашите клиенти, които са привлечени от по-луксозната стока, ще се изкушат да си вземат от тези подбрани дрехи, независимо, че не са съвсем подходящи за идващия сезон. Естествено при този вариант рискувате да продадете само хубавата си зимна стока и да оставите тази с по-ниско качество на склад до следващата зима. А тогава няма да имате гаранция, че клиентите ви ще купуват.

Що се отнася до спортно облекло като ски екипи, ловно оборудване и т.н., не се страхувайте да ги отделите и да се опитате да ги продадете следващата година. Модните тенденции при спортните облекла се изменят по-бавно и рискът моделите да "остареят" е минимален.