Да предпазим природата чрез по-добро управление на отпадъците си

18 February.2016

Всички знаем добре, че светът, в който живеем е така устроен, че да ни кара да потребяваме не само ресурси и вещи, но и разнообразно облекло и аксесоари все повече и повече. За съжаление няма начин да избегнем това напълно, тъй като ежедневието ни го налага. На работа сме делово облечени, с елегантни костюми, кожени чанти, лъскави обувки; след работа спортуваме облечени в леки и свободни спортни екипи; а вечер, когато се приберем нахлузваме най-удобните си дрехи, преди да се отдадем на заслужен комфорт и почивка. Макар и когато гардеробът ни е пълен с дрехи, винаги нещо липсва и се налага да купуваме още и още. Обикновено само за година-две успяваме да купим толкова неща, колкото не бихме могли да износим през следващите 10. Естествено, някой от тях не са ни вече нужни само броени месеци след като сме ги взели, мислейки, че не можем без тях.

Какъв е резултатът? - Купчини с дрехи, които запълват нашия гардероб и ненужно претрупан дом с вещи, които не са ни нужни.

Какъв е изходът? - Лесно е: рециклирайте! Не е нужно да сте ревностен природозащитник, за да знаете, че текстилът може да се преработва, както и, че рециклирането на дрехи предпазва природата.

В България около 3-4% от битовите отпадъци, които се извозват към различни сметища в страната са текстилни. В това число се включват естествено, не само дрехи, но и спално бельо, покривки, кърпи и други видове текстилни изделия. Макар и да изглеждат малко, това са всъщност тонове дрехи, които се изхвърлят ежегодно. За съжаление, у нас преработката им е минимална, тъй като няма ефикасно работеща система за разделение на отпадъците. Затова и всъщност потенциално по-добрият сценарии за това как да опазим природата е да дарим своите стари дрехи или пък да пазаруваме не от нови и лъскави търговски центрове, ами именно от онези малки и по-големи магазинчета за стоки "секънд хенд".

Вероятно ще се изненадате, но у нас ежедневно се сортират стотици тонове висококачествени дрехи внесени от Скандинавските страни, Западна Европа, Америка и Австралия. Сортирането и преработката на дрехи втора употреба в България е сериозна индустрия в която работят над 10 000 човека. Обикновено дрехите, които се сортират са на световноизвестни марки, предлагащи високо качество и често са доста по-здрави от много други китайски и турски текстилни изделия, които си купуваме чисто нови от магазините. Точно такa… Магазините и складовете за дрехи втора употреба често предлагат много по-ценни "находки", отколкото магазините със серийно нискокачествено производство. Следващия път, когато имате нужда от нещо ново, не забравяйте за природата! Помогнете ѝ като си купите дреха втора ръка. А, когато имате нужда да разчистите гардероба си - дарете! Дайте шанс на старите ви вещи да заживеят отново!