Какъв е пътят, който нашите дрехи "извървяват" преди да стигнат до нас

24 February.2016

Замисляли ли сте се някога преди да си купите дадена дреха втора употреба от къде идва тя, в чие семейство е била, кой я е носил и как е стигнала до вас? Не? А искали ли сте да разберете коя е държавата на нейния произход? Днес ще ви разкажем малко повече за пътят на дрехите, които намирате в магазините за стоки втора ръка у нас.

Произход:

Най-големите износители на носени дрехи и текстилни изделия в световен мащаб са САЩ, Англия и Германия. Естествено, повечето дрехи, които може да намерите на българския пазар за дрехи втора употреба са внос именно от там. Срещат се също и много артикули от Дания, Холандия, Швейцария и Канада. Всички тези страни изхвърлят милиони тонове дрехи годишно, тъй като в тях има огромно пренасищане на потребителски стоки. Добрата новина е, че населението в тези страни изхвърля предимно здрави висококачествени дрехи, веднага щом излязат от мода или веднага щом станат прекалено много за да се поберат в гардероба, т.е. стоките от тези страни са наистина добри.

Транспортиране и обработка:

След като различни благотворителни и рециклиращи компании съберат дрехите, които вече не са необходими на техните първоначални собственици, те биват разделени на бали и транспортирани до различни страни. До България най-често достигат дрехи транспортирани по контейнери натоварени на кораби, а по-рядко се ползват товарни камиони. Веднъж доставени до търговците на едро, дрехите биват изпрани със специални препарати, изгладени и сортирани по качество, възраст и стил. Обикновено се разделят на торби с размер между 50 и 100 килограма, като са разделени по качество. Най-често срещаната низходяща класификация е: Крем и екстра качество, качество А и качество Б. За обувки, аксесоари и други типове текстил всеки доставчик има индивидуална класификация. Цената на дрехите към търговците на дребно варира според качеството на пакета с дрехи, които са избрали.

Сортиране, аранжиране и продажба на дребно:

Веднъж изпрани, изгладени и сортирани дрехите се доставят до търговци на дребно, които са заявили поръчки или пък самите търговци посещават складовата база на доставчиците на едро, в града, в който са, за да си изберат. Когато пратката с дрехи стигне до търговските обекти, персонала или собствениците на магазините я преразпределят и аранжират според вида на стоката и концепцията на магазина. След това поставят индивидуални цени или цени на килограм.

Ето как потребителите се сдобиват с качествени и ценово достъпни маркови стоки и дрехи, внесени от чужбина. Ако все още не сте се възползвали от този тип магазини е време да го направите: сдобийте се качествени стоки на добра цена!