10 начина да поддържаме конкурентоспособността на един магазин за дрехи втора ръка

02 March.2016

Може би се питате каква е рецептата за успешен бизнес с дрехи втора ръка!?

Въпреки че не можем да ви гарантираме 100% успех на вашето бизнес начинание, следващите няколко насоки и съвети за ръководенето му със сигурност биха ви помогнали да стартирате успешно!

Ето 10 начина, чрез които да увеличите приходите си от бизнес с облекло втора употреба:

  1. Разузнайте какво предлагат вашите конкуренти преди да избистрите своята концепция. Разберете каква е тайната на тяхната уникалност. Дали е ниската цена, познатите маркови стоки, качеството на дрехите, стилът и уникалността на моделите или е нещо друго? Това ще ви помогне да определите областите, в които трябва да се диференцирате от тях. Винаги търсете баланса между изпитани успешни подходи и иновации.
  2. Опознайте вашите бъдещи клиенти преди дори те самите да са научили за вас. Опитайте се в максимална степен да разберете какви са очакванията на клиентите в района, в който планирате да отваряте магазин. Дали е по-ниската цена, по-гъвкавото работно време и обслужване, или зареждането на по-актуални и модерни облекла. Това ще ви помогне да изградите бъдещата си маркетингова стратегия. Ако клиентите ви търсят маркови дрехи, то можете да инвестирате в зареждането на високо качествена стока като Cream and Extra Mix или в по-масови артикули като A Quality Мix или B Quality Мix
  3. Разграничете се от останалите магазини за дрехи втора ръка в района. Трябва да привлечете клиенти с нещо уникално, което не може да се намери на други места. Предложете по-богата гама от аксесоари, чанти и обувки; използвайте търговски отстъпки и намаления; издавайте месечни карти за отстъпки на редовните си клиенти; всеки месец предлагайте по един нов тип артикул, и т.н. Избора оставяме на вас!
  4. Помислете за маркетинговата страна на нещата. Ако ще стартирате бизнес с употребявани дрехи, който не е франчайз, то вие ще трябва да популяризирате името на вашия магазин. За тази цел, определено ще ви се наложи да инвестирате средства в реклама. Маркетингът ви може и да не е скъп ако не можете да си го позволите. Понякога един плакат на прозореца, талони за отстъпка или раздадени листовки на правилното място са повече от достатъчни.
  5. Погрижете се да изградите добър имидж в началото, за да може после той да работи за вас. Боядисайте фасадата на търговския си обект, направете четлива табела, изградете уютни и удобни съблекални, обозначете ясно различните групи дрехи и ги разделете по ценови класове, така че вашите клиенти да се ориентират бързо и лесно. Така няма да им се налага да ровят с часове, да губят време и да създават бъркотия в магазина. Редица проучвания по темата показват, че някои магазини са с ниска посещаемост само защото не изглеждат добре отвън. Дори и стоката ви да е евтина и с добро качество, никой няма да го разбере, ако витрината ви е тъмна и зле подредена, нали? Понякога не самата стока, а обвивката ѝ продава.
  6. Обгрижвайте клиентите, които вече сте завоювали. Никога не знаете дали вашите конкуренти не се опитват да ги привлекат. Бъдете отзивчиви към техните нужди и очаквания и винаги се стремете към по-добро обслужване. Старо бизнес правило гласи, че да задържиш стари клиенти е много по-лесно отколкото да намериш нови такива.
  7. Насочете се към нови пазари. Помислете за различни варианти, които могат да увеличат вашата клиентската база. Помислете, например, дали можете да продавате онлайн. Навярно има групи, които никога не сте таргетирали преди. Те биха могли да се заинтересуват от вашата оферта.Помислете дали не бихте могли да се специализирате в някои определени групи стоки и да се прицелите в конкретна група клиенти. Варианти за това са специализиран магазин за детски дрехи или магазин за дрехи за бременни жени. Други варианти са магазин за стоки за бита или спортни стоки втора употреба.
  8. Бъдете добри работодатели. Ако вашите служители са мотивирани, доволни и усмихнати, клиентите ви ще го забележат. За целта не ви трябват само средства за добри заплати, но и подход. Хората често са по-впечатлени от добра работна атмосфера и предимства като гъвкаво работно време, отколкото от финансовата страна на нещата. Осигурете им ги и те ще ви се отблагодарят за усилията. Запомнете: доволни и добре мотивирани служители е равно на доволни клиенти.
  9. Мислете за бъдещето още сега. Малките фирми, с добър първоначален план за растеж и развитие са по-успешни от тези, които мислят само за моментния си успех на пазара. Бъдете в крак с потребителските тенденции и се стремете към развитие, макар и с бавни стъпки. Добре е да имате ясна представа за това къде искате да бъдете след една, три или пет години. Ако се разраснете и отворите още търговски обекти ще можете да въртите стоката между тях вместо да зареждате от складовете за дрехи всяка седмица. Така не само клиентите ви ще виждат нови неща, но и вие ще спестявате вместо да трупате стока.
  10. Намерете си надежден доставчик и се стремете да поддържате стабилна връзка с него. По този начин ще получавате добра стока без да има забавяне на поръчките. Намирането на коректен сътрудник, на който да се доверите винаги е било от първостепенна важност. Стремете се към това от самото начало!

Успех!